اقسام جهاد از منظر مقام معظم رهبري بخش سوم - جهاد اقتصادي

تاریخ ارسال:ش, 10/05/1394 - 20:50
جهاد اقتصادی
علی حسن زاده

جهاد اقتصادي
رمز موفقيت و نفوذ در ساير ملل و بقاي يك جامعه كار و تلاش در عرصه هاي مختلفي مخصوصا در عرصه اقتصاد است که در هرزمان يکي از حربه هاي دشمن استفاده از مسئله اقتصاد بر عليه يک ملت بوده است اگر يک نگاه کوتاهي از صدر اسلام تا به حال داشته باشيم نمونه هاي زيادي در اين مورد قابل ذکر است که فقط به دو مورد يکي از صدر اسلام و ديگري از زمان حال اشاره مي شود در صدر اسلام مشرکين مکه براي براي غلبه بر مسلمانان و از پاي درآوردن آنها که در سال هفتم بعثت، رسول خدا (ص)، بني هاشم و مسلمانان به سبب آزارهاي مشرکان مکه به شعب ابي طالب پناه برده بودند. سه سال در محاصره اقتصادي و اجتماعي قرار دادند. که به حمد الله در سايه لطف الهي و پايداري مسلمانان و حمايتهاي مالي و اقتصادي حضرت خديجه کبري (س) دشمن نتوانست به اهداف خود دست يابد.
نمونه ديگر در زمان حال که به عينه با آن مواجه هستيم و مشاهده مي کنيم اين است که دشمنان قسم خورده ايران اسلامي چندين سال است که از اين حربه هم براي ضربه زدن و تسليم مردم غيور و ولايتمدار اين مرز و بوم تلاش مي کنند. و ان شاء الله در سايه رهنمودهاي مقام عظماي ولايت و تلاش و جديّت جوانان و مردم در عرصه اقتصادي به اهداف پليد خودشان نخواهند رسيد.
کار و تلاش در عرصه اقتصادي اهميت زيادي دارد که به اختصار از منظر قرآن و ائمه معصومين اشاره مي شود.

ارزش کار از منظر قرآن و ائمه معصومين
اسلام با توجه به اهميت فوق العاده «كار» در زندگي فردي و اجتماعي بشر، بر كار و تلاش انسان تاكيد ويژه اي مي كند. قرآن كريم نيز به طور صريح، همه بهره مندي هاي انسان را در گرو كار و تلاش او مي داند، آنجا كه مي فرمايد:
لِلرِّجالِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبُوا وَ لِلنِّساءِ نَصِيبٌ مِمَّا اكْتَسَبْنَ. (سوره نساء، آيه 32)
 ... براي مردان را از كار و كسب خود نصيبى است، و براي زنان را از كار و كسب خود نصيبى ...
1 وَ أَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسانِ إِلَّا ما سَعى انسان چيزى جز آنچه براى آن تلاش كرده است ندارد. (سوره نجم، آيه 39)
و همچنين است اهميت و ارزش کار و فعاليت اقتصادي در کلام ائمه معصومين (ع) از جمله
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: الْعِبَادَةُ عَشَرَةُ أَجْزَاءٍ تِسْعَةُ أَجْزَاءٍ فِي طَلَبِ الْحَلَالِ: عبادت ده جز است که نه جز آن در کار و تلاش براي به دست آوردن روزي حلال است. (جامع الأخبار(للشعيري)، ص 139)
قَالَ الإمام عليّ عَلَيْهِ السَّلَامُ: مَنْ يَعْمَلْ يَزْدَدْ قُوَّةً: هر کس کار کند بر توان  او افزوده مي شود. (عيون الحكم و المواعظ (لليثي)، ص 454)
قَالَ الْحَسَنُ‏ بْنُ عَلِيِ‏ بْنِ أَبِي طَالِبٍ عَلَيْهِ السَّلَام: وَ اعْمَلْ لِدُنْيَاكَ كَأَنَّكَ تَعِيشُ أَبَداً وَ اعْمَلْ لآِخِرَتِكَ كَأَنَّكَ تَمُوتُ غَداً: براي دنيايت چنان کار کن که گويا براي هميشه (در اين دنيا) خواهي بود. و براي آخرتت (نيز چنان) سعي و تلاش کن که گويا فردا از اين دنيا خواهي رفت. (مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل، ج‏12، ص 52)
البته لازم به ذکر است که کار و تلاش در دنيا زماني ارزش واقعي و الهي پيدا مي کند که اين  تلاشها و کار کردن ها وسيله براي آخرت باشد ثروت اندوزي و قدرت اقتصادي پيدا کردن زماني خوب است که بنا به فرموده قرآن کريم و ائمه معصومين وسيله تقرب به خدا باشد
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: الدُّنْيَا مَزْرَعَةُ الْآخِرَةِ. (إرشاد القلوب إلى الصواب (للديلمي)، ج‏1، ص89)

جهاد اقتصادي در بيانات رهبري
امروز هر کسي بتواند به اقتصاد کشور کمک بکند، يک حرکت جهادي انجام داده است. (1394/01/01)

تعصب در مصرف کالاي داخلي؛
محصولات داخلي را مردم مصرف کنند؛ نروند دنبال اين نشانه ها. حالا مُد شده است بگويند «بِرَند» است، بِرَند فلان؛ بِرَند چيست! برويد سراغ مصرف توليدات داخلي. آن چيزهايي که مشابه داخلي دارد، متعصّبانه و با تعصّبِ تمام، ملّت ايران، خارجي آن را مصرف نکنند.(1393/۱۱/۲۹)
امروز عرصه اقتصاد، به خاطر سياستهاي خصمانه آمريکا، يک عرصه کارزار است، يک عرصه جنگ است، جنگي از نوع خاص. در اين عرصه کارزار، هر کسي بتواند به نفع کشور تلاش کند، جهاد کرده است. امروز هر کسي بتواند به اقتصاد کشور کمک بکند، يک حرکت جهادي انجام داده است. اين جهاد است؛ البتّه جهادي است که ابزار خودش را دارد، شيوه هاي مخصوص خود را دارد، بايد اين جهاد را همه با تدبير مخصوص خود و سلاح مخصوص خود انجام بدهند. (۱۳۹۴/۰۱/۰۱)
کسالت، کم کاري و تنبلي، يک انسان را، يک خانواده را، يک کشور و يک ملت را تباه مي کند. همه بايد کار کنند؛ کار جهادي. اين که ما امسال گفتيم جهاد اقتصادي، يعني تحرک اقتصادي بايد جهادگونه باشد.(۱۳۹۰/۱۱/14)
همه شواهد نشان دهنده اين است که دشمن امروز بر روي چند نقطه تکيه اساسي دارد. از واضح ترينهايش انسان شروع کند، يکي مسئله اقتصاد است. اينکه ما امسال گفتيم »سال جهاد اقتصادي «ناظر به اين بخش قضيه است. به زانو درآوردن کشور از لحاظ اقتصاد، عقب راندن و پس راندن کشور در زمينه اقتصاد، که منتهي بشود به فلج پايه هاي اقتصادي، منتهي بشود به نوميدي مردم، يکي از کارهاي اساسي است. خب، اين چيز واضحي است؛ خودشان هم اين را دارند بيان مي کنند و مي گويند. اين، هم براي مجلس، هم براي دولت، هم براي يکايک مسئولاني که در بخشهاي مختلف مشغول تلاش هستند، خط روشني را ترسيم مي کند که چه بايد کرد. (1390/03/08)

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
لطفا پاسخ سوال را بنویسید.