عقل و دل
عقل و دل
هیچ کس حاضر نیست یک #چشم_بینا را با هزار عصاء، ولو این که بسیار زیبا و قیمتی باشند تعویض کند، بلکه هزار هزار عصا نیز در برابر #نعمت بینایی بی ارزش اند.همانگونه که چشم بینا بهتر از هزار بلکه بی نهایت عصا است،یک دل بیدار نیز بهتر از همه عقل هاست.
وقتی دل به حضور و شهود حق تعالی رسید و آفتاب_حقیقت در جان طلوع کرد ، دیگر نیازی به چراغ عقل نیست ، اینجا #عقل باید بساطش را جمع کند که در حضور آفتاب چه جای ستاره؟!! آفتاب که آمد بساط ماه و منیر را جمع می کند.
رسول اکرم صلی الله علیه و آله در مقام تبیین رابطه عقل و قلب فرمودند:
«مَثَلُ العَقلِ في القَلبِ كَمَثَلِ السِّراجِ في وَسَطِ البَيتِ» [1] مَثَل عَقل در دل، مثل چراغ در ميان خانه است.
وقتی #چشم_دل آدمی با نظر بر جمال و جلال الهی همانگونه که در مناجات شعبانیه آمده، به نور خدا روشن شد:
«أَنِرْ أَبْصَارَ قُلُوبِنَا بِضِيَاءِ نَظَرِهَا إِلَيْكَ» [2] دیدههای دلهای ما را به بواسطه روشنایی نگاه و نظر آنها به خودت، نورانی بگردان .
آن گاه باید گفت:
«أطفئ السِّرَاجَ فقَد طَلَعَ الصُّبْحُ» [3] چراغ را خاموش کن که صبح دمید.
این چراغ کم نور عقل را خاموش کن که #صبح_وصالِ جمالِ لمیَزَلى از درون جانت طلوع کرد.
دل که بالا آمد عقل را مدیریت کرده و عقل به رهبری دل نورانی شده، ادراکاتی به آدم دست می دهد که #عقول_عقلای عالم در آن وادی حیرانند. چنین آدمی صاحب #بصیرت می شود و آنکه صاحب بصیرت شد نگاهش به عالم پشتوانه ای از عقل و دل دارد و چنین نگاهی سازنده است آن نگاهی که از #عقل و #دل مدد نداشته باشد بیهوده و لغو است.
—-------------
[1](علل الشرائع ج 1 ص 98 .)
[2](إقبال الأعمال، ج2، ص 687)
[3](روایت شده که کمیل بن زیاد نخعی سؤالاتی پیرامون حقیقت از امیرالمؤمنین علیه السلام پرسید و حضرت جواب او را داد و در آخر بعد از آن که توضیح بیشتری خواست حضرت به او فرمود: اطفىء السراج.... سید حیدر آملی، ص 28 و 170، منهاج البراعة في شرح نهج البلاغة (خوئى)، ج19، ص 247،روضة المتقين في شرح من لا يحضره الفقيه، ج2، ص81 )
- بازدید: 380
- 0