زنان و روحيه ى عرفانى
محى الدين بن عربى مى گويد: زنان جهت فهم و سير عرفانى آمادگى بيشترى دارند. اگر راه را بشناسند خيلى زودتر از مردها مقامات عرفانى را طى مى كنند. همين جا به خواهرانى كه وظيفه مادرى به عهده شان نيست عرض مى كنم سعى كنيد استعداد عرفانى خود را به شدت رشد دهيد، شرايط خود را فرصت مغتنمى بدانيد كه خداوند در اختيار شما گذارده است. محى الدين مى گويد: يكى از استادهاى سلوكى من يك زن هشتاد و چند ساله ايى بود كه مثل قرص قمر بود. چيزى كه بالاترش را حضرت عسكرى(عليه السلام) مى فرمايند كه
«نَحْنُ حُجَجُ اللّهِ عَلَي خَلْقِهِ وَ جَدَّتُنا فاطِمَةُ حُجَّةٌ عَلَينا»
ما حجت خدا بر خلق خدا هستيم و جدّ ما فاطمه حجت خدا بر ما است. بحمداللّه در نظام اسلامى با دمِ الهى حضرت امام خمينى «رضوان اللّه عليه» زنانى تربيت شده اند كه بدون هيچ ادعا و سر و صدايى راه هايى را طى كرده اند كه اهل عرفان حسرت احوالات و مقامات آنان را مى خورند. خواهرانى كه در موقعيت خاص هستند و شرايط همسردارى برايشان فراهم نيست قدر روحيه لطيف عرفانى خود را بدانند و آن را با هيچ چيز ديگر معاوضه نكنند، همان طور كه من و شما بعد از ماه رمضان يا بعد از زيارت خانه خدا و ائمه معصومين(عليه السلام) بايد مواظب باشيم آن احوالات با آرزوهاى دنيايى ضايع نشود.
روحيه عرفانى زنان نياز به آسوده بودن از مشغله هاى اجتماعى دارد، تا هم خودشان بهره كافى ببرند، و هم همسر و فرزندان يا شاگردانشان از آن روحيه محروم نگردند. غير ممكن است، زنان در فضاى آرامش و انس نباشند و مردان زندگى را به سلامت طى كنند. پس نجات مردان به صفاى معنوى زنان است، زيرا آن جا كه «قدرت» خود را مى نماياند و به خود مغرور است، آنچه كارساز و نتيجه بخش است، روح خدمت است و دلسوزى. حتى در شرايط عادى هم اگر چه مردان داد و بيداد مى نمايند و قدرت نمايى مى كنند ولى در نهايت اشك زنان است كه حرف آخر را مى زند، چه رسد كه اين روحيه براى اهدافى مقدس به كار گرفته شود. حالا كسانى كه با اشك حكومت مى كنند، اگر صفاى روحانى خود را از دست بدهند احساساتِ همراه با وَهم به ميدان مى آيد و در اين حالت بازار تريكو فروش ها با پول بابا و اشك مادر رونق مى يابد!.