باب پنجاه و چهارم در ثواب کسی که خاشاکی از رخسار مؤمن زداید و در روی او لبخند زند
و آنچه باید گفت هر گاه بزداید از او خاشاک را، و در معنی اینکه کسی گوید ببرادر خود جزاک الله خیرا و نهی از اینکه کسی بیار خود گوید: نه قسم بجان تو و جان فلانی.
اخبار باب
(5) 1- خصال: در حدیث اربعمائه امیر مؤمنان (ع) فرمود: چون از تو خاشاکی را بر گرفت بگو: خدا از تو دور کند هر چه را بد داری.
(6) 2- امالی صدوق: در مناهی پیغمبر است (ص) که نهی کرده از اینکه کسی بدیگری گوید: نه بجان تو و جان فلانی.
(7) 3- معانی الاخبار: بسندش تا اعین اخی مالک که پرسیدم از امام ششم (ع) که کسی بدیگری گوید: جزاک الله خیرا چه معنی دارد؟ فرمود: خیر نهریست در بهشت که از کوثر بدر آید و سرچشمه کوثر از ساق عرش است که منزلگاه اوصیاء و شیعه آنها است، بر دو کناره آن نهر دخترانی روئیده که چون یکی بردارند دیگری بجای او روید بنام همان نهر و اینست معنی قول خدا عز و جل در قرآنش (70 سوره الرحمن) و در آنها است خیرات زیبا و چون کسی بیار خود گوید: خدا خیرت بدهد مقصود منزل آن منزلها است که خدا عز و جل برای برگزیدگان و خوبان خلقش آماده کرده.
(8) 4- دعوات راوندی: از امام ششم (ع) که: کندن خاشاک از روی برادرت ده حسنه است و لبخندت بروی او یک حسنه و نخست کسانی که به بهشت در آیند خیرمندان باشند.
(1) 5- نهج البلاغه: پرسیدند از آن حضرت (ع) که خیر چیست؟ فرمود: خیر این نیست که مال و فرزندت بسیار شوند بلکه بسیار انس و کردار تو و بیش شدن حلم تو است و اینکه بر مردم ببالی بعبادت پروردگارت و اگر کار خوبی کنی خدا را سپاس گوئی و اگر کار بدی کنی از خدا آمرزشخواهی.