قوّت معنوی
مرحوم ملا حسینقلی همدانی قدّس سرّه یکی از افرادی است که خیلی قویّ و در بین اساتید، کم نظیر بوده است. ایشان یکی از اولیایی است که روحش خیلی آزاد است. اگر کسی عمل صالحی انجام دهد و به این بزرگوار هدیه کند، روح ایشان با آن شخص، همراه می شود. گاهی ما به سبب کثرت اشتغالات و مشکلات، منشأ حالات خوش خود را متوجه نمی شویم. بعضی از حالات خوش انسان، مربوط به همراهی ارواح اولیاء با انسان است.
مرحوم ملا حسینقلی از افرادی است که همراهی روح ایشان با انسان، موجب اقبال قلب و کثرت ذکر خدا و حالت توجه می شود. همراهی ارواح اولیاء خدا با انسان، برکات بسیاری دارد. ایشان بر اثر طبع بلندی که داشت، رزق آماده ای از جانب مرحوم سید علی شوشتری قدّس سرّه نصیبش شد. خود مرحوم سید علی شوشتری از اوتاد بود و زحمات زیادی کشیده بود. مرحوم شیخ انصاری قدّس سرّه که در فهم و ذکاوت، فردی عادی نبود، در امور معنوی، شاگرد مرحوم سید علی شوشتری بود؛ با این که سید در درس فقه شیخ، شرکت می کرد، جناب شیخ هم شبهای چهارشنبه، در درس اخلاق جناب سید شرکت می کرد.
وقتی ملا حسینقلی با مرحوم سید آشنا می شود و همراه شیخ به منزل ایشان می روند، سید با مناعت طبعی که داشته است، به ملا حسینقلی می فرمایند: «جناب شیخنا الاستاد بر اثر کثرت مشاغل، فرصت نمی کنند و هفته ای یک شب برای ایشان کافی است؛ ولی شما بیشتر بیایید».
بعد از فوت مرحوم شیخ انصاری، مرحوم ملا حسینقلی درس ایشان را ادامه می دهد؛ ولی مرحوم سید علی شوشتری او را نهی کرده و می فرمایند: «دیگران هستند که این امور را انجام دهند. شما باید مستعدّین را دریابید».
ما قواعد کرامات اولیاء را نمی شناسیم. کرامات مرحوم ملا حسینقلی، سبک کرامات یک ولی خدا بوده است. ایشان در گوش ابو فرار – که رئیس اشرار بود – مطلبی فرمودند که موجب شد او منقلب شود؛ تا جایی که نعره زنان به طرف ایوان طلای امیرالمؤمنین علیه السلام می رود و همان جا می میرد. بعد از فوت او مرحوم ملا حسینقلی فرمودند: «هر کس می خواهد یکی از اولیاء خدا را تشییع کند، به تشییع جنازه ابو فرار برود». مرحوم ملا حسینقلی همدانی کسی است که در عرض چند دقیقه، یک نفر را از کمال شقاوت به ولایت می رساند.
مرحوم ملا حسینقلی مورد نظر امیرالمؤمنین علیه السلام بوده است. ایشان مدتی در همدان کشاورزی می کردند. یکی از خان های همدان، با ایشان به خاطر آب، نزاع می کند و علاوه بر توهین، به ایشان یک لگد می زند. مرحوم ملا حسینقلی بعد از این توهین، همه چیز را رها کرده و به نجف می رود. خان همدان، پایش مبتلا به مرضی می شود، او را به تهران می برند. دکتر می گوید: «پا باید از مچ، قطع شود». پای او را از مچ قطع می کنند. بعد از مدتی، مریضی به بالاتر سرایت می کند. او متوجه می شود که قضیه از کجا شروع شد. پسرش را که فرد فهیمی بوده به نجف می فرستد و می گوید: «خودت را بر پاهای ملا حسینقلی همدانی بینداز و از او طلب حلالیت کن؛ وگرنه این مریضی همین طور بالا می رود». پسر به نجف می رود و به مرحوم ملا حسینقلی التماس می کند. ایشان می گویند: «ما پدر شما را نفرین نکردیم؛ اما در عالم، کسانی هستند که این قضایا را تحمّل نمی کنند. امشب دعا می کنم که پایش را دیگر قطع نکنند». پسر، در نامه ای به پدرش می نویسد: «آقا راضی شدند و دعا کردند». پای آن شخص با دعای مرحوم ملا حسینقلی، خوب می شود. آن پسر در نجف می ماند و یکی از بهترین شاگردان مرحوم ملا حسینقلی همدانی می شود.
مرحوم آیت الله کشمیری قدّس سرّه می فرمودند: «مرحوم ملا حسینقلی در نجف، یک شب در هفته، جلسه داشتند که علماء، بزرگان و سادات می آمدند. اثر این جلسه تا حدّی بود که آن افراد را تا برزخ می بُرد. بعد از یک ساعت که می نشستند، ایشان خیلی قاطع می گفت: «فَإِذا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا».[۱] به این معنا که (تغذیه معنوی شدید و وقت رفتن است و) جلسه تمام شد؛ ولی آنها بعد از جلسه، بیرون خانه ایشان تا سحر بر روی خاک تا ساعت ها می نشستند و نمی توانستند بروند».
مرحوم ملا حسینقلی قوّت معنوی بالایی داشت. این بزرگان را از شاگردانشان می توان شناخت. از جمله شاگردان ایشان، مرحوم میرزا جوادآقا ملکی تبریزی است که عارف و عاشق خداست. یکی دیگر از شاگردان ایشان مرحوم شیخ محمد بهاری است که مجذوب بوده است و هنوز هم هر کسی سر قبر ایشان می رود، به او برکت می رسد.
-----------
پی نوشت:
.[۱] سوره احزاب، آیه۵۳
-------------
منبع: بنیاد هاد
- وبلاگ جاهدکاظمی
- بازدید: 1016
- 1