آیت الله سید محسن خرازی
تولد و دوران کودکی
آیت الله سید محسن خرازی در سال 1316 هجری شمسی در تهران در خانواده ای مذهبی و مورد علاقه مردم متدیّن و علمای بزرگ تهران به دنیا آمد، پدرش حاج سید مهدی خرازی نام داشت و اصل و نسب آن ها اصفهانی است که به تهران مهاجرت کرده اند و از سادات گرامی اصفهان و تهران بوده اند و نسب آن ها به امام سجاد علیه السلام و امام حسن مجتبی علیه السلام می رسیده است.
دوران تحصیل
آیت الله سید محسن خرازی دروس دوران ابتدایی را در تهران در مجتمع فرهنگی برهان فرا گرفت و سپس تحت تربیت و آموزش آقا شیخ محمد حسین زاهد قرار گرفت، وی که در مسجد امین الدوله تهران ونیز در مسجد جامع تهران نماز می گزارد، به تربیت نوجوانان می پرداخت و تأثیر عمیقی در دل آنان می نهاد.
با درگذشت وی، استاد خرازی به بازار تهران رفت و مدتی به کسب و کار پرداخت، امّا به زودی بازار را رها کرد و به حوزه درسی آیت الله مجتهدی پای نهاد و بسیار مورد عنایت و علاقه او قرار گرفت.
با فراگیری دروس مقدماتی، عزم سفر به حوزه علمیه قم کرد تا در محضر استادان مبرّز و برجسته آن حوزه، تحصیلات خود را تکمیل کند؛ البته در این باره نباید نقش سفارش های آیت الله رفیعی(ره) را نادیده انگاشت.
این گونه بود که به همراه آیت الله رضا استادی در سال 1336 به قم آمد و با او در یک جا سکونت گزید و به تحصیل پرداخت، در قم باقیمانده دروس ادبیات را به پایان رسانید و سپس به فراگیری دروس دوره سطح در زمینه های فقه و اصول، فلسفه و کلام پرداخت.
از سال 1341 به بعد، به درس خارج بزرگان و آیات عظام مشرف شد، در طی این سال ها از دروس اخلاق استادان مهذّب و باتقوای حوزه نیز بهره های فراوان می برد.
استادان و دوستان
آیت الله خرازی در سالیان تحصیل خود، محضر استادان و علمای فراوانی را درک کرد او که در تهران تحت عنایت آقا شیخ محمدحسین زاهد قرار داشت، پس از ارتحال او به نزد آیت الله مجتهدی رفت و همواره مورد محبت وی قرار می گرفت.
در قم نیز باقیمانده دروس مقدمات را نزد آیت الله فشارکی آموخت و در درس شرح لمعه آیت الله شیخ محمد تقی ستوده شرکت می کرد، رسائل را نزد آیت الله شیخ مصطفی اعتمادی و آیت الله حاج شیخ محمد شاه آبادی و مکاسب را نزد آیت الله میرزا علی مشکینی و کفایه الاصول را نزد آقایان آیت الله حاج سید محمد باقر سلطانی و حاج شیخ محمد شاه آبادی و حاج شیخ علی تنکابنی فلسفی فرا گرفت.
همچنین برای آموختن فلسفه، کلام و عقاید به نزد آیت الله شیخ محمد شاه آبادی میرفت و استفاده فراوانی برد.
وی از سال 1341 به بعد در درس خارج عالمانی چون آیت الله العظمی سید محمدرضا گلپایگانی(ره)، آیت الله العظمی سید محمد محقق داماد(ره)، آیت الله العظمی سید حسن فرید اراکی(ره ) شرکت کرد و در درس خارج آیت الله العظمی شیخ محمد علی اراکی(ره) تا اواخر عمر ایشان حضور داشت.
آیت الله خرازی در سال های فراگیری سطوح با حضرات آیات و حجج اسلام محمد حسن ممدوحی، غلامحسین حقانی، سید مجتبی زنجانی، سید جمال الدین دین پرور مصاحبت و مباحثه داشت و در حال فراگیری دروس خارج با حضرات آیات آقایان استادی و مصلحی و غلامرضا سلطانی مباحثه می نمود و با حضرات آیات مظاهری، مصباح و سید محمد خامنه ای رابطه دوستی داشت، امّا دوستی که از آغاز تاکنون در کنار وی بوده آیت الله رضا استادی است.
فعالیت های سیاسی
آیت الله سید محسن خرازی پیش و پس از انقلاب اسلامی حامی انقلاب بوده و همواره بر رهبری امام خمینی(ره ) و پس از او مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای تأکید دارد، شرکت در پاره ای از تظاهرات و تماس با برخی از مراجع تقلید آن زمان برای آزادی گروهی از زندانیان که جانشان در خطر بود از فعالیت های مهم ایشان در سال های پیش از انقلاب است.
او در سال 1359 به دعوت اعضاء جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به عضویت آن نهاد درآمد و تاکنون در پیشرفت حوزه علمیه، نقش بسزایی را ایفا کرده است، همچنین با پیشنهاد جامعه مدرسین به نمایندگی مجلس خبرگان رهبری در دوره دوم و سوم از استان تهران درآمد.
فعالیت های علمی و فرهنگی
آیت الله محسن خرازی در عرصه های علمی و فرهنگی، خدمات بسیاری را به انجام رسانده است، از مهم ترین خدمات او در این عرصه، تأسیس «مؤسسه در راه حق» بود.
در آن روزگار مسیحیت توانسته بود با ابزارهای موجود با محصلان دبیرستانی مسلمان ارتباط برقرار کند و آنان را به مسیر گمراهی و ضلالت بکشاند، رژیم پهلوی نیز خود به گونه ای از تشکیلات مسیحیت حمایت می کرد و نسبت به موضع گیری های حوزه علمیه، حساسیت خاصی نشان می داد.
در سال 1343 هجری شمسی آیت الله خرازی با توجه به اهمیت مبارزه با افکار انحرافی مسیحی و نیز نظر به ضرورت ایجاد تشکیلات منسجمی برای مبارزه همیشگی با افکار التقاطی مؤسسه در راه حق را بنیان نهاد.
این مؤسسه ضمن برقراری ارتباط با جوانان، به حل شبهات و مشکلات آنان می پرداخت و اصول اعتقادی را با سبک نوین مطرح کرده آنان را با مبانی و مبادی علوم اسلامی و اصول تشیع آشنا می ساخت.
در ثمر دهی این مؤسسه تلاش با اخلاص و بی چشمداشتِ مادیِ بزرگانی همچون آیت الله استادی، آیت الله مصباح یزدی، آیت الله مظاهری و آیت الله سلطانی را نباید از یاد برد.
این مؤسسه بعدها در چند قالب مشغول به کار شد که مسؤولیت بخش آموزش به عهده آیت الله مصباح یزدی، مسؤولیت بخش پژوهش به عهده حضرات آیات مظاهری، استادی، مصلحی و سلطانی و نیز مسؤولیت بخش معارف به عهده برخی از فضلا و استادان حوزه نهاده شد.
این موسسه در آن زمان مورد علاقه و عنایت امام خمینی(ره) و دیگر مراجع و هم اکنون نیز مورد عنایت و حمایت مقام معظم رهبری و دیگر مراجع تقلید است و با جدّیت تمام به راه خود که شناساندن اسلام واقعی به جوانان و مبارزه با تحریف و التقاط و انحراف است می پردازد.
از دیگر فعالیت های آیت الله خرازی در این عرصه، همکاری با مجمع فقهی اهل بیت، درباره مسائل جدید فقهی است که این همکاری تا هم اکنون نیز ادامه دارد.
آیت الله خرازی از سال های تحصیل دوره سطح به تدریس نیز می پرداخته و از حدود 20 سال پیش تاکنون به تدریس خارج فقه و اصول برای طلاب نیز اشتغال داشته است.
آیت الله خرازی تاکنون کتاب ها و رساله های گوناگونی نگاشته که برخی از آن ها به شرح زیر است:
1 ـ احیاء الموات؛
2 ـ الامر بالمعروف و النهی عن المنکر؛
3 ـ بدایه المعارف الالهیه؛
4 ـ عمده الاصول؛
5 ـ قیامت؛
6 ـ کلمه حول حدیث ثقلین؛
7 ـ فی رحاب التقوی؛
8 ـ کلمه حول توسل؛
9 ـ معالم لیله القدر؛
10 ـ ارث الزوجه؛
11 ـ تحدید الکر؛
12 ـ بحوث هامه؛
13 ـ اشکال و انواع دفاع مقدس؛
14 ـ تعلیقه بر مکاسب؛
15 ـ روزنه هایی از عالم غیب؛
16 ـ کتاب الجهاد؛
17 ـ طهارت در قرآن؛
18 ـ من لایحضره التفصیل.
آیت الله سید محسن خرازی هم اکنون در قم حضور دارد و به تدریس و تربیت طلاب مستعد و جوان می پردازد.
منبع: خبرکزاری رسا
- وبلاگ سردبیر ضیاءالصالحین
- بازدید: 1454
- 1