نگارش متن سخنرانی/ درس چهارم
در درس گذشته ما اطلاعات کمی در مورد متن و میانه سخنرانی ارائه کردیم زیرا قرار است که در این درس به همین موضوع بپردازیم و بگوییم که چطور باید متن سخنرانی خود را نگارش کنیم.
زمانی که صحبت از نگارش متن سخنرانی به میان می آید، برخی فکر می کنند که سخنرانی یعنی این که کل صحبت خود را به صورت کامل بر روی کاغذ بنویسند و کلمه به کلمه از روی آن بخوانند زمانی که شما چنین کاری را انجام دهید، مطمئن باشید که مخاطبان حس بسیار بدی از سخنرانی شما خواهند داشت زیرا:
می گویند که با خواندن نوشته شما، کل صحبت تان را متوجه می شوند و دیگر نیازی به سخنرانی نبود.
ارتباط چشمی شما با مخاطبان قطع می شوند و یک ارتباط یک طرفه و خسته کننده صورت می گیرد.
به دلیل روخوانی، لحن و بیان شما از بین میرود و مطمئنا از جذابیت سخنرانی شما کم می شود.
ممکن است هنگام خواندن خط را گم کنید و دستپاچه شوید.
مخاطبان احساس می کنند که این حرف های خودتان نیست و کسی این را برای شما نوشته است.
واقعیت این است که بدترین کار برای یک سخنرانی نوشتن کلمه به کلمه متن سخنرانی و بدتر از آن حفظ کردن آن است!
البته شاید برای شما این سوال پیش بیاید که پس چرا روسای جمهور و برخی از سیاسیون از روی متن سخنرانی خود را مطرح می کنند؟ دلیل واضح است چون اگر یک رئیس جمهور کلمه ای را اشتباه بگوید، ممکن است اثرات اقتصادی و نظامی عجیب و غریبی را شاهد باشیم!
اما کاری که ما به عنوان یک سخنران حرفه ای برای متن سخنرانی انجام می دهیم چیست؟ ما باید در زمان طراحی سخنرانی خود، چارچوب و سرفصل های سخنرانی خود را به صورت تیتروار بنویسیم و همه آنها را در یک کاغذ قرار بدهیم و سپس با مرور آن و هر چند دقیقه نگاه کردن به سرفصل ها صحبت خود را پیش ببریم. به چنین کاغذی «دست نوشته سخنرانی» گفته می شود. برای مثال به این فیلم(دانلود در ضمیمه) نگاه کنید.
چنین فیلمی از روی یک دست نوشته مانند تصویر زیر نوشته شده است:
نکاتی وجود دارد که در هنگام نگارش دست نوشته باید دقت کنیم و این نکات عبارتند از:
۱- نگارش با خط خوانا: این بسیار مهم است که شما نوشته را به صورت خوانا و روان بنویسید.
۲- نگارش با اندازه درشت: عجیب است که ما موقع سخنرانی جزئیات را نمی بینیم و بنابراین حتما با اندازه درست مطالب را بنویسید.
۳- نوشتن تیترها: در دست نوشته قرار نیست که شما جمله نویسی کنید و فقط قرار است که سرفصل ها به صورت بسیار خلاصه نوشته شود.
۴- داشتن مفهوم واضح برای خودتان: سعی کنید همیشه دست نوشته ها را به گونه ای بنوسید که مفهوم برای خودتان واضح باشید. مطمئنا شما نمی توانید با دست نوشته من سخنرانی کنید و من نیز نمی توانم با دست نوشته شما سخنرانی کنم. بنابراین باید مفهوم تک تک کلماتی که نوشته اید را به صورت بسیار واضح بدانید.
اکنون که نحوه نگارش سرفصل ها را آموختیم شاید بد نباشید که یک بار دیگر به سراغ فایل صوتی برویم و این بار ضمن رعایت تمام نکاتی که در درس های قبلی گفته شد، دست نوشته معرفی خود را نیز تهیه کنید و برای برای پنجم، فایل صوتی خود را ضبط کنید.
مطمئنم که در این فایل صوتی احساس می کند که تسلط بسیار بیشتری نسبت به فایل های قبلی خواهید داشت.
منبع: درسنامه
- وبلاگ ziaossalehin.ir
- بازدید: 2835
- 1