زندگی نامه سیدمحمدباقر خوانساری(ره) - بخش دوم

تاریخ ارسال:د, 11/18/1395 - 10:28
سیدمحمدباقر خوانساری

آثار و تالیفات
تبحر و مهارت محقق خوانساری در علوم مختلف اسلامی و برخورداری از فصاحت و بلاغت در ادبیات عربی و فارسی این توان را به وی داد تا آثار ارزشمندی به جامعه علمی تقدیم نماید؛ آثارش آنقدر محکم و پربار و از قلمی روان و سیال برخوردار است که تاکنون اعتبارش را در میان دانشوران و محققان حفظ کرده است. در این ارتباط باید به کتاب وزین روضات الجنات ایشان اشاره کرد که یکی از شاهکارهای رجالی تاریخی و ادبی بشمار می رود و همواره مرجع محققان و پژوهشگران بوده است.
برخی تالیفات و تصنیفات ایشان در زمینه های فقه ، اصول ، کلام ، حدیث ، ادبیات، علم رجال و تاریخ عبارتند از:
روضات الجنات فی احوال العلما و السادات (مهمترین اثر سید محمد باقر است و به سبب تالیف آن، به صاحب روضات ملقب گردید و به نوشته اعتماد السلطنه، در نامه دانشوران ناصری هر جا عنوان میر معاصر آمده، مقصود صاحب روضات است)
احسن العطیه (شرحی است بر الفیه شهید اول در فقه، و به مناسبت برخی تحقیقات اصولی را نیز در بردارد)
تسلیة الاحزان عند فقد الاحبة و الاخوان : به زبان فارسی، مانند مسکن الفؤاد شهید ثانی در موضوع تسلی خاطر مصیبت زدگان تالیف شده است.
تلویح النوریات من الکلام فی تنقیح الضروریات من الاسلام (رساله ای در بیان تفصیلی ضرورت دین و مذهب)
طرف (طوف) الاخبار لتحفة (لتحف) الاخیار
قرة العین و سرور النشاتین
تلخیص مجموعه ورام
جواهر الاثار و جوائز الابرار
تسلیة الاحزان فی فقد الاحبة و الاخوان
ادب اللسان
ترجمه رساله الصوم صاحب جواهر
درر النظیم فی رسم التحیة و التسلیم
اقسام البلایا النازله فی هذه الدنیا علی الشقی و السعید
فضل الجماعه؛ خمس؛ فقه؛ النهریه
شرح حدیث حماد
دستور العمل للمکلفین
امر به معروف و نهی از منکر
اصول الفقه
حاشیه بر شرح لمعه
حاشیه بر قوانین الاصول تالیف
تعلیقاتی بر کتاب های فقهی و اصولی
جایگاه علمی
علامه آیت الله خوانساری از معدود دانشوران اسلامی است که در اکثر علوم اسلامی، از قبیل فقه و اصول، کلام و حدیث، رجال و منطق، ادبیات و تاریخ، تخصص و تبحر کافی داشت و در نزد علمای اسلام از مقام و منزلت خاصی برخوردار بود. شیخ عباس قمی در کتاب فوائد الرضویه ، این گونه از ایشان تجلیل می کند:
سید سند و رکن معتمد فاضل مسدد و عالم مؤید و ادیب اریب شاعر ماهر متتبع متبحر، خبیر بصیر، علم الاعلام، قدوة الانام مرجع الخاص و العام، صاحب روضات الجنات اسکنه الله فی الجنان فی اعلی الغرفات... ایشان در علم الحدیث از مهارت زیادی برخوردار بود و تسلط کاملی بر روایات معصومین علیهم السّلام داشت. مترجم روضات الجنات، شاگردان و کسانی را که از ایشان اجازه نقل حدیث گرفته، قریب به هزار نفر بیان کرده که بسیاری از آنها از چهره های برجسته و مشهور می باشند.
میرزا محمدباقر خوانساری فقیهی پژوهشگر در فقه جعفری و متفکری اصولی بود. تالیفات ارزشمند وی در زمینه فقه و اصول، گواه توانایی وی در استنباط احکام و تسلط کامل او در اصول وفقه اسلامی می باشد.
صاحب روضات الجنات در علم الحدیث دارای مهارت زیادی بود و تسلط کاملی بر روایات معصومین علیهم السّلام داشت. وی از معدود دانشمندان علم تراجم است که از نظر تخصص و احاطه تام و آگاهی کامل بر احوال راویان حدیث و اعلام و علمای اسلام، به سرحد کمال رسیده بود. او در این زمینه، مجتهدی بزرگ بود. تاریخ نظیر این دانشمند رجالی را کم تر به چشم خود دیده است.
وی در این زمینه تالیفات و آثار فراوانی از خود به یادگار گذاشته است. روضات الجنات فی احوال العلماء و السادات از مهم ترین کتاب های نوشته شده در شرح حال علما و فقها است به طوری که مورد توجه دانشمندان علم رجال و شرح حال نویسان قرار گرفت و آن را مورد نقل یا نقد قرار دادند و در مدح آن سخنان بسیار گفتند.
تبحر ادبی
آیت الله خوانساری در نگارش زبردست و توانا بود. برخی خطبه ها را بدون نقطه و گاه بدون الف بیان می کرد که در آثار ایشان مضبوط است. حتی جواب استفتاء و احکام را نیز با وزن و قافیه می نگاشت.
نثر خوانساری عموما مسجع و منشیانه است که نمونۀ آن علاوه بر خطبۀ بلیغ و بی نقطۀ او، نامه هایی است که به برخی از بزرگان و دانشمندان معاصر خویش نگاشته است. آیت الله خوانساری در مدح امیرالمؤمنین علیه السّلام اشعاری دارد.
او سلطه ای تام و تخصصی کامل در ادبیات فارسی و عربی داشت. وی صاحب قلمی روان و سیال و در نهایت بلاغت است. کتاب روضات الجنات ایشان، بهترین گواه بر این مدعاست. علاوه بر آن، در مقدمه کتاب، الدر النظیم فی رسم التحیة و التسلیم خطبه هایی دارد که توانایی فوق العاده او را در نثر می رساند. برخی از این خطبه ها خالی از نقطه است:
الحمد لله الملک المالک المحمود و الواحد الصمد و الصمود، اهل الحمد و مسدد العهود، واصل العدل و محدد المحدود، حمدا هو مدد الاعوام و الاحوال، مسلسل مسدود، وعدد طلال الاسکار، و رمال الصحور معدود...
و برخی دیگر خالی از حرف الف است:
فقد کنت عن قدیم دهری، و عتیق عمری، منذ میزت بین شر و خیر، و عرفت نفع نفسی من ضمیر، لم یزل یحدثنی فکرتی و یحرصنی ملکتی، و یهجس فی ضمیری و یمر بقلبی و یخلل فی مروعی.
← پرداختن به شعر
صاحب روضات الجنات علاوه بر نثر، در نظم و شعر نیز زبردست بود. اشعار فراوانی در موضوعات مختلف اخلاقی، اعتقادی و اصولی از وی به یادگار مانده که کتاب قرة العین و سرور النشاتین او در موضوع عقاید مشتمل بر بیش از ۳۰۰۰ بیت و در طرف الاخبار لتحف الاخیار مشتمل بر ۱۱۲۰۰ بیت و مجموعه قصاید در مناقب اهل بیت عصمت و طهارت و نیز اصول فقه ایشان که منظوم است، از جمله آثار بجا مانده از این ادیب ارزشمند است.
کتابخانه علامه خوانساری
خاندان صاحب روضات الجنات، دارای کتابخانه بزرگ و جامعی هستند که تاسیس آن به دست میرابوالقاسم کبیر، جد آیت الله چهارسوقی بوده است. وی در جمع آوری این کتاب ها زحمات فراوانی متحمل شد. نوشته اند: وی جهت به دست آوردن نسخه ای از کتاب وسایل الشیعه مسافرت کرد و با اهتمام تمام بالاخره موفق شد چند جلد از آن را که تماما به خط مؤلف کتاب بود، را به دست آورد که تا این اواخر نیز این چند جلد کتاب خطی در کتابخانه این خاندان موجود بود.
این کتابخانه توسط فرزندان و نوادگان وی که اغلب اهل علم و دانش و صاحب تصنیف و تالیف بودند، اداره می شد. صاحب روضات الجنات نیز همراه دیگر برادرانش، قسمت اعظم کتاب های اجدادی را اداره و خود نیز کتاب های بسیاری خریداری و یا نسخه برداری نمود.
آیت الله سید محمد باقر موسوی خوانساری از اوایل جوانی تا آخرین روزهای عمر شریفش، علاقه خاصی نسبت به جمع آوری کتاب ها داشت. او در این جهت، تمام همتش را به کار گرفت. وی در راه جمع آوری کتاب های نفیس و کمیاب، موفقیت های بسیاری کسب نمود و بعد از مدتی، کتابخانه اش در بردارنده کتاب های خطی نادری بود که در اکثر کتابخانه های پر رونق آن روز نیز یافت نمی شد. از این رو، کتابخانه وی دارای شهرت و آوازه خاصی در جهان اسلام بود.
پژوهشگر محقق و مورخ معروف و معاصر صاحب روضات الجنات، اعتماد السلطنه در کتاب المآثر و الاثار در مورد صاحب روضات و کتابخانه اش چنین می گوید: میرزا محمد باقر، صاحب روضات الجنات از رؤسای دار السلطنه اصفهان و برادر میرزا محمد هاشم، در فقه و حدیث و تراجم علمای سلف و خلف و فنون و فضایل دیگر بر همگان ترجیح دارد. کتابخانه این خانواده را بسیار می ستایند. در کتاب نامه دانشوران ناصری هر جا که عنوان میر معاصر است، مقصود این خداوند معالی و مآثراست.
گرچه قسمت زیادی از این کتاب ها به دست نوادگان ایشان به فروش رفت، ولی هم اکنون این کتابخانه با ۳۰۰۰ جلد کتاب، در شهر اصفهان ، در محل کتابخانه خانوادگی خاندان چهار سوقی قرار دارد. منبع و مرجع مهمی برای تحقیق و پژوهش در موضوعات علوم اسلامی به شمار می آید.
ویژگی های بارز اخلاقی
آیت الله خوانساری ضمن بهره مندی از مرتبه والای علمی و داشتن مسئولیت خطیر مرجعیت و قضاوت ، مردی زاهد، متقی و با ورع بود، حتی از شبهات نیز دوری می جست.
ایشان با وجود به عهده داشتن مسئولیت های علمی و مقام مرجعیت و قضاوت، بارها مسافت طولانی و پر مشقت زیارت خانه خدا را طی کرد. نوشته اند که او در طول عمرش، ده ها بار به زیارت خانه معبود شتافت و حج را بجای آورد.
او دانشمندی زاهد، باورع، متقی بود که حتی از شبهات نیز دوری می کرد.
وفات
این محقق برجسته جهان اسلام پس از سال ها پژوهش و تحقیقات علمی و تدریس و تربیت ده ها فاضل و دانشمند، در شامگاه هشتم جمادی الاول سال ۱۳۱۳ ق (آبان ۱۲۷۴ ش) در سن ۸۵ سالگی بر اثر بیماری ذات الریه، پس از چهار روز بیماری دارفانی را وداع گفت.
برادرش میرزا محمد هاشم بر پیکر آن عالم نماز خواند و بر حسب وصیت خودش، در تخت فولاد، در بالا سر مسجد مصلی، نزدیک تکیه آقا رضی، پیش روی قبر مرحوم آقا حسین جیلانی به خاک سپرده شد.
در سال ۱۳۱۶ ق (۱۲۷۷ ش) میرزا سلیمان خان رکن الملک بقعه و تکیه رفیعی بر آرامگاه آن مرحوم بنا کرد. قبرش مورد توجه خاص و عام است و جمعی از فرزندان و نوادگانش نیز در بقعه و اطراف آن مدفون هستند.
فرازهایی از وصیت نامه خوانساری
در فرازهایی از وصیت نامه ایشان که برای فرزندش میرزا محمد مهدی یا برادرش محمد هاشم نوشته، آمده است:
عزیز من! نماز را به وقت ادا کن، در خانه اذان را بلند بگو که باعث رفع همه ناخوشی هاست و دعاهای صباح و مساء را بخوان و به جمیع اهل خانه امر کن که بخوانند.
روزها مشغول مطالعه و علم باش و بیکار کنندگان (کسانی که برای وقت تلف کردن نزد تو می آیند و تو را از کار باز می دارند) را به خود راه مده.
هر روز علی الحساب یک حزب از قرآن تلاوت نما که باعث اصلاح امر معاش و رسیدن به مراد می باشد.
در شب ها و روزهای جمعه ، اموات خود، سیما اهل حقوق از ایشان را به تلاوت سوره یاسین یا الرحمن یا غیر آن، شاد نما که خدا تو را شاد کند.
تصدق در هر ماه و هفته را ترک مکن و هر آرزویی که اطفال می کنند بی تامل برآور، معاشرت با ناجنس مکن و حرمت بزرگ تران را بسیار بدار.

 

منبعشخصیت نگار، برگرفته از مقاله«آیت الله محمد باقر خوانساری».

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
لطفا پاسخ سوال را بنویسید.

مطالب مرتبط