دانش آموز از منظر دین
نام گذاری سیزده آبان که در مبارزه و قیام دانش آموزان متعهد و بیدار علیه رژیم شاه و حامیان آن به ویژه استکبار جهانی ریشه دارد ،به این مفهوم است که دانش آموزان، آگاه باشید، درپی رشد و تعالی خود و جامعه باشید زیرا همواره باید نقشی فعّال در عرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی، دینی و ... داشته باشید...
دانش آموزان، آینده سازان این کشور هستند و همواره باعث افتخار مردم خود بوده اند. امروزه نیز آن چه برای دانش آموز مسلمان ایرانی، با اهمیت تلقی می شود، آمیختن دانش با دین و تعهد است.
سیزده آبان نشانه ی آن است که دانش آموزان، این قشر آگاه و متعهد در راه رسیدن به اهداف والا و عظیم انقلاب اسلامی و دینی از هیچ کوششی فروگذار نمی کند.
بسیاری از مسایلی که در زمینه شیوه یادگیری و اهمیت دانش آموزی وجود دارد ، در دین اسلام به آن اشاره شده است . اهمیت مدرسه به عنوان یک نظام اجتماعی و نقش آن در تربیت دینی دانش آموزان و ترغیب دانش آموزان به مسایل دینی بسیار مهم است. و باید راهکارهایی برای دستیابی به این تربیت دینی ارائه شود.
در این مقاله ما مستنداتی هرچند محدود از روایات امامان (ع) مبتنی بر مطالب فوق ارائه می دهیم.
1 - دین مقدس اسلام و روایات امامان برای کسانی که دوران زندگی خود را با کسب علم و دانش سپری می کنند، والاترین ارزش ها را قائل است:
رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: آگاه باش همانا خداوند دانش آموزان را دوست دارد.
رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: ازبرترین صدقات این است که شخص علمی را فراگیرد و سپس به برادر دینی خود یاد دهد.
2- در زمان کنونی به خوبی همگی می دانیم که به صرف مدرک گرفتن نباید وارد دانشگاه شد بلکه مهم این است که جوانان چه مهارتی را بیاموزند.
حضرت علی علیه السلام فرمود: ای مردم بدانید، همانا کمال دین دانش آموختن و عمل به آن می باشد.
حضرت علی علیه السلام فرمود: بهترین چیزهایی که شایسته است نوجوانان یاد بگیرند مسائلی است که وقتی بزرگ شدند به آنها نیازمند می شوند.
3- دانش آموز متعهد و با ایمان باید رویه سخت کوشی را در پیش گیرند و در مسیر علم کنکاش کنند. سعادت و آینده ی درخشان دانش آموز تنها در گرو درس خوب و نمره های عالی نیست، بلکه دانش آموز باید به چیزهای دیگری نیز بیاندیشد مانند معنویت، انسان دوستی و خداجویی.
حضرت علی علیه السلام فرمود: بر دانش آموز است که خود را مؤدب به آداب تحصیل علم کند و در امر یادگیری خستگی به خود راه ندهد و دانسته هایش را زیاد نشمارد.
4- یکی از شیوه های یادگیری تفکر زیاد بر روی مطلب علمی وخلاصه نویسی یا مکتوب کردن است.
امام صادق علیه السلام فرمود: دانش را بنویسید زیرا آنها جز با نوشتن نمی توانید نگهدارید. قلب بر نوشته توجه و اطمینان می کند.
حضرت علی علیه السلام فرمود:کسی که در آموخته های علمی خود زیاد تفکر کند دانش خود را ثابت و استوار نموده و به فهم مطالبی که نمی دانست نائل می گردد.
رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: دانش را با نوشتن نگهدارید.
5- ادب در برابر استاد نیز، نشان کمال یک دانش آموز است. فروتنی در برابر استاد، دستور خرد و وجدان و سفارش پیامبر خدا، اولیای دین و همه ی خردمندان و فرهیختگان است.
امام صادق علیه السلام فرمود: بر کسی که از او علم و دانش فرا گرفتید تواضع و فروتنی کنید.
امام سجاد علیه السلام فرمود:
حق معلم و استادت بر تو این است که او را بزرگ و محترم شماری و به مجلس او احترام گذاشته و به بیاناتش خوب گوش دهی و مشتاق او باشی و با نزاکت و احترام با او صحبت کنی. وقتی از کسی سؤال کند جواب ندهی و در مجلس او با کسی سخن نگویی و نزد او از کسی غیبت نکنی . و عیوبش را پوشانده و نیکی هایش را اظهار کنی. با کسانی که با او رابطه نامساعد دارند، همنشین مشوی و با دوستان او به نیکی رفتار کنی. وقتی این امور را رعایت کنی فرشتگان گواهی می دهند که دانش او را برای خدا می آموزی نه مردم.
و حرف آخر اینکه...
انسان شایستگی رسیدن به همهی کمالات الهی را دارد و آفریده شده تا خلیفهی خداوند بر روی زمین شود. برای رسیدن انسان به چنین مقامی نیاز است تا در مسیردین قدم بردارد و در جهت آن رشد کند. در این راه افراد و گروههای مختلفی با انسان همراه هستند و میتوانند به عنوان راهنما، او را در مسیر دین تربیت کنند و به بالا ببرند یا در مسیر غیر دینی او را از مقصد دورتر کنند. مدرسه یکی از این عوامل است که باید نقش آن در تربیت دینی دانش آموزان بررسی شود.
خدایا مرا از تاریکی های وهم و جهالت بیرون آور، و مرا به نور فهم و دانش گرامی دار، خدایا بر ما درهای رحمت خود را باز کن و گنجینه های دانش خود را بر ما بگستران. ای مهربان ترین مهربان ها.
منبع: تبیان
- وبلاگ سردبیر ضیاءالصالحین
- بازدید: 1489
- 2