عید سعید فطر از منظر مقام معظم رهبری

تاریخ ارسال:د, 04/05/1396 - 12:19
عید سعید فطر

فطر، عید جهان اسلام
... روز عيد فطر از جمله ى مناسبتهايى است که امّت اسلامى مى تواند از آن منتفع شود و خوشبختانه در اسلام از اين مناسبتها بسيار است. اين روز براى همه ى مسلمانان جهان عيد است؛ روزى است که مسلمانان بعد از يک ماه روزه دارى و عبادت و توجّه و تذّکر، با دلهايى که براى جلب رحمت و نورانيّت الهى آماده شده است، با اقامه ى نماز و اجتماعات گوناگون، گرد هم جمع مى شوند و اين براى دنياى اسلام يک فرصت است. همه ى اعياد و مناسبتهاى اسلامى بايد اين خاصيت را براى ما داشته باشد که دلهاى ما مسلمانان را به هم نزديک کند. امروز مسلمانان بيش از هميشه احتياج دارند به اين که دلهايشان را به هم نزديک کنند. 
... روز عيد فطر از جمله ى مناسبتهايى است که امّت اسلامى مى تواند از آن منتفع شود و خوشبختانه در اسلام از اين مناسبتها بسيار است. اين روز براى همه ى مسلمانان جهان عيد است؛ روزى است که مسلمانان بعد از يک ماه روزه دارى و عبادت و توجّه و تذّکر، با دلهايى که براى جلب رحمت و نورانيّت الهى آماده شده است، با اقامه ى نماز و اجتماعات گوناگون، گرد هم جمع مى شوند و اين براى دنياى اسلام يک فرصت است. همه ى اعياد و مناسبتهاى اسلامى بايد اين خاصيت را براى ما داشته باشد که دلهاى ما مسلمانان را به هم نزديک کند. امروز مسلمانان بيش از هميشه احتياج دارند به اين که دلهايشان را به هم نزديک کنند. ...(1)

فطر هدیه ای از جانب دوست
...عيد فطر، يکى از عظيمترين مناسبتهاى اسلامى است. دنياى اسلام، روز عيد فطر را به معناى حقيقى عيد مى داند و عيد مى گيرد؛ و اين چيزى است که اسلام براى امّت اسلامى خواسته است: «جعله اللَّه لکم عيدا و جعلکم له اهلا»؛ خداى متعال امروز را براى امّت اسلامى عيد قرار داد و آنها را شايسته ى اين عيد دانست. آنچه مهم است، بخش دوم قضيه است. ما بايد از اين هديه ى الهى استفاده کنيم؛ هم استفاده ى شخصى، به معناى راه دادن نور معرفت و توبه و انابه به دلهاى خودمان، که اگر از عالم معرفت و محبّت الهى دريچه اى بر روى دلهاى خودمان باز و اندرون خود را نورانى کنيم، بسيارى از تاريکيها و گرفتاريهاى دنياى بيرون هم حل خواهد شد؛ چون دل انسانهاست که سرچشمه ى خوبيها و بديهاست - در اعمال و رفتار و مناسبات اجتماعى و بين المللى آنها - و هم استفاده ى عمومى بکنيم. ...(2)
... امروز عيد فطر است؛ روز عيدى گرفتن از خداى متعال است؛ روزى است که در قنوت نماز عيد فطر ميليونها دلِ متذکر و خاشع از خداوند متعال درخواست کردند همان خيراتى را که به برترين بندگانش داده است، به آنها هم بدهد و از شرورى که برترين و بزرگترين انسانهاى تاريخ را از آن دور نگه داشته است، آنها را هم دور بدارد. آن خيرات، در درجه ى اوّل، عروج به مقام توجّه به خدا، عبوديّت خدا، آشنا بودن و مرتبط بودن با خدا و الهام گرفتن از حضرت حق در همه ى گفتارها و کردارها و آنات زندگى است، و بدترين شرور، شرک به خدا، خضوع در مقابل قدرتهاى غيرالهى و ضدّ الهى و بنده و برده ى ديگران بودن است. اميدواريم خداوند به فضل و رحمتِ خود دعاى ميليونها مسلمان را که از دل بر زبان جارى کردند، مستجاب کند و مسلمانان را به وادى امن عبوديّت و مقام بنده ى صالح و شايسته ى خود وارد کند. ...(3)

فطر عیدی برای مغفرت شدگان
... در روايتى است از سُويد بن غَفَله - که از دوستان اميرالمؤمنين است و درباره ى او اين طور گفته اند که «من کان من اولياء اميرالمؤمنين»؛ از نزديکان اميرالمؤمنين بوده است - که مى گويد روز عيد فطر در خانه ى اميرالمؤمنين بر او وارد شدم. «فاذا عنده فاثور اى خوان»؛ در مقابل او سفره يى گسترده شده بود و حضرت مشغول غذا خوردن بودند. «و صحفة فيها خطيفة و ملبنة»؛ غذاى بسيار متواضعانه يى در مقابل حضرت گذاشته شده بود. «خطيفة» غذايى است که در حداقل امکان براى کسى تهيه مى شود؛ مثلاً مقدارى شير و مقدارى آرد مخلوط مى کردند؛ غذاى کاملاً فقيرانه. «فقلت يا اميرالمؤمنين يوم عيد و خطيفة؟»؛ عرض کردم يا اميرالمؤمنين! شما روز عيد چنين غذاى کم اهميت و کم ارزشى مى خوريد؟ معمول اين است که در روزهاى عيد، مردم بهترين غذاهاى خود را مى خورند؛ شما به اين غذا اکتفا کرديد؟ «فقال: انّما هذا عيد من غفر له»؛ فرمود امروز، روز عيد است؛ اما براى کسانى که مورد مغفرت الهى قرار گرفته باشند. يعنى عيد بودنِ امروز به خوردن غذاهاى رنگين و دل خوش کردن به شادى هاى کودکانه نيست؛ اين عيد واقعى است براى کسانى که بتوانند و توانسته باشند مغفرت الهى را براى خودشان تحصيل کنند. در يک جمله ى ديگر اميرالمؤمنين فرمود: «انّما هو عيد لمن قبل اللَّه صيامه و شکر قيامه»؛ عيد فطر، عيد است براى کسى که خدا روزه ى او را مورد قبول قرار دهد و نماز و عبادت او را مورد شکر و سپاس خود قرار دهد. «و کلّ يوم لا يعصى اللَّه فيه فهو يوم عيد»؛ آن روزى که من و شما اين توفيق را پيدا کنيم که هيچ معصيتى از ما سر نزند، روز عيد و شادمانى است. ...(4)

منابع:
1) بيانات مقام معظم رهبری در ديدار کارگزاران نظام جمهورى اسلامى ايران 15/9/1381
2) بيانات مقام معظم رهبری در ديدار با کارگزاران نظام جمهورى اسلامى 25/09/1380
3) بيانات مقام معظم رهبری در خطبه هاى نماز عيد سعيد فطر 05/09/1382
4) بيانات مقام معظم رهبری در خطبه هاى نماز عيد سعيد فطر 13/08/1384.
---------------------------
نقل از راسخون

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • نشانی صفحه‌ها وب و پست الکترونیک بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
لطفا پاسخ سوال را بنویسید.