وبلاگ وحیدسلیمانیان

راه های مبارزه با نفس / 2. مراحل مبارزه با نفس

تاریخ ارسال:س, 11/24/1396 - 14:11

چه فایده که هشیاری پس از مرگ موجب ندامت و حسرت است و خداوند انسان ها را از چنین روزی بیم می دهد، که فرمود: «و انذرهم یوم الحسرة اذا قضی الامر و هم فی غفلة؛ بیم ده آنان را از روز حسرت؛ آن هنگام که کار از کار گذشته و آن ها در غفلت فرو رفته اند» (مریم / 39).

تصویر کوچک(اجباری): 
مبارزه با نفس

اهداف خودسازی

تاریخ ارسال:س, 11/24/1396 - 11:46

شجاعت و شهامت با عمق بسیار زیاد در او ظهور می یابد تا آن جا که از هیچ قدرتی نمی ترسد و در برابر هر طاغوتی می ایستد و از چیزی دریغ نمی کند از مالش می گذرد، زن و فرزند و عزیزانش را در راه خدا می دهد و تا آن جا پیش می رود که خود را هم نمی شناسد و تنها به خدا فکر می کند او را می طلبد و کمال نهائی اش همین است.

تصویر کوچک(اجباری): 
خودسازی

وجدان اخلاقی

تاریخ ارسال:س, 11/24/1396 - 10:11

پدری كه به كودك وعده انجام كاری را می دهد، اگر به موقع آن را انجام ندهد، مورد سرزنش كودك قرار می گیرد و كودك طبق فطرت انسانی خود، چیزی جز این، درك نمی كند كه باید به «پیمان» عمل كرد.

تصویر کوچک(اجباری): 
وجدان اخلاقی

راه های مبارزه با نفس (بخش اول)

تاریخ ارسال:چ, 11/18/1396 - 13:42

از آن جا که انسان دائم در حرکت و سیر و سلوک است و حرکت او گاهی به سوی بالا و به اصطلاح سیر صعودی و گاهی به سوی پایین و سیر نزولی است؛ اگر زمام امور یک انسان در دست عقل و شرع باشد، قهراً سیرش صعودی خواهد بود و اگر تابع هوا و هوس باشد یعنی زمام امرش به دست نفس و هواهای نفسانی باشد سیرش نزولی و منتهی به اسفل السافلین خواهد بود. در این مقاله سعی شده که راه های پیروزی بر نفس و هواهای نفسانی نشان داده شود تا انسان ها در مبارزه با نفس آسان تر و روشن تر وارد معرکه شوند.

تصویر کوچک(اجباری): 
مبارزه با نفس

قلب و روح ( بخش اول )

تاریخ ارسال:پ, 11/12/1396 - 21:18

«قلب» در اصطلاح قرآن، موجودی است که این گونه کارها را انجام می دهد: درک می کند، می اندیشد، مرکز عواطف است، تصمیم می گیرد، دوستی و دشمنی می کند و ... شاید بتوان ادعا کرد که منظور از قلب همان روح و نفس انسانی است که می تواند منشاء همه صفات عالی و ویژگیهای انسانی باشد چنان که نیز می تواند منشا سقوط انسان و رذایل انسانی باشد.

تصویر کوچک(اجباری): 
قلب و روح

فطری بودن فضايل و رذايل

تاریخ ارسال:پ, 11/12/1396 - 20:20

معنای فطری بودن فضایل و رذایل این نیست که مصادیق آنها را بدون تعلیم و تربیت و وجود معلّم درک کنیم و محتاج به ارسال رسل نباشیم؛ اگر چنین بود، هیچ کس و هیچ قوم و اجتماعی در مصادیق و فضایل و رذایل، اختلافی نمی داشت

تصویر کوچک(اجباری): 
فضائل و رذائل

خود شناسی (بخش دوم)

تاریخ ارسال:د, 11/09/1396 - 19:49

از مقدمات مورد نیاز برای خودسازی، داشتن انگیزه و گرایش برای حركت به سوی مقصد در مسیر صحیح است. خودشناسی می تواند انگیزه لازم برای حركت به سوی مقصد را در ما پدید آورد

تصویر کوچک(اجباری): 
خود شناسی

خود شناسی (بخش اول)

تاریخ ارسال:د, 11/09/1396 - 19:11

انسان با شناخت خویش در درون خود گرایشهایی فطری می یابد؛هر انسانی خواستار احاطه علمی به جهان است و گرایش او به شناخت هستی، بی نهایت است؛یعنی انسان هر چه در دانش پیشرفت می كند، همچنان از افزایش سؤالات و دوام جهل خود ناراضی است و تا زمانی كه به علم مطلق دست نیابد خود را ناقص می بیندو از نقص خود ناخرسند است و از این رو خواستار اتصال به سر چشمه علم مطلق می گردد

تصویر کوچک(اجباری): 
خود شناسی

معیار اخلاقی بودن رفتارها

تاریخ ارسال:د, 11/09/1396 - 18:02

در زندگی، تحت فشارهای بسیار قرار داریم. بخشی از این فشار ها کاملاً آشکار و واضح است؛ اما بخش عمده این فشارها پنهان است که در بسیاری مواقع، خودمان هم به آن آگاهی نداریم. رفتارهای ما بازتابی از اندیشه، باور، احساس و عاطفه مان است.

تصویر کوچک(اجباری): 
اخلاقی بودن رفتارها

نسبی بودن اخلاق

تاریخ ارسال:ج, 11/06/1396 - 19:25

مبانی و نظریه هایی که «نسبی گرایی» را در حوزه فضیلت و رذیلت ها می پذیرند، با تفسیر معقول از اصول کمال و خاتمیت اسلام در تعارض اند. بنابر این پایبندی به اصل یاد شده وامدار اثبات نوعی ثبات و اطلاق در مفاهیم اخلاقی است. باید ثابت شود که طبیعت اولی موضوعات اخلاقی همواره محکوم به حکم یکسانی هستند و تنوع جغرافیایی، گذر زمان و گوناگونی فرهنگ نقش و تأثیری در اتصاف یک موضوع اخلاقی به فضیلت با رذیلت ندارد

تصویر کوچک(اجباری): 
نسبي بودن اخلاق

تغییرپذیری اخلاق

تاریخ ارسال:ج, 11/06/1396 - 17:14

در آیه 34 سوره فصلت می خوانیم: «ادفع بالتی هی احسن فاذا الذی بینک وبینه عداوة کانه ولی حمیم؛ بدی را با نیکی دفع کن ناگهان (خواهی دید) همان کسی که میان تو و او دشمن است گویی دوست گرم و صمیمی (و قدیمی تو) است!»

تصویر کوچک(اجباری): 
اخلاق اسلامی

امکان تربیت اخلاقی

تاریخ ارسال:پ, 11/05/1396 - 21:53

اگر انسان به اخلاق نیاز نداشت و یا تربیت اخلاقی در انسان بی تأثیر بود، آمدن این همه توصیه های اخلاقی لغو و بیهوده می شد و خداوند کار عبث و بی ثمر مرتکب نمی شود. پس امکان دارد که بگوئیم تربیت اخلاقی در انسان کار ساز است. علاوه بر وجود دین و شریعتی که توصیه به اخلاق می کند، رسولان الهی نیز چنین تکلیفی را بر عهده دارند

تصویر کوچک(اجباری): 
تربیت اخلاقی

جهاد زنان

تاریخ ارسال:چ, 11/04/1396 - 18:31

امام باقر(علیه السلام) فرمود: «خداوند عزّ و جلّ جهاد را هم بر مردان و هم بر زنان واجب ساخته، امّا جهاد مرد بذل مال و جانش تا حدّ کشته شدن در راه خداست، ولى جهاد زن شکیبائى در برابر ناملایماتى است که از همسر خویش می کشد و [نیز] توجّه کامل به انحصارطلبى شوهر نسبت به او»

تصویر کوچک(اجباری): 
جهاد زنان

عوامل خوشبختی از نگاه قرآن و روایات چیست؟

تاریخ ارسال:چ, 11/04/1396 - 17:50

برای سعادت و خوشبختی انسان در دنیا و آخرت، عوامل و موضوعات زیادی وجود دارد که باید مراعات شود تا شخص بتواند به این خواسته دست یابد. در قرآن هم به برخی از آنها البته به صورت جداگانه و پراکنده اشاره شده است که می توان میانه روی در انفاق، نیکی کردن به کسی که بدی کرده، صبر و استقامت در کارها و هنگام بروز سختی ها و استغفار را نام برد.

تصویر کوچک(اجباری): 
پرسش و پاسخ

معنا و حقیقت صبر چیست؟

تاریخ ارسال:چ, 11/04/1396 - 11:52

در روایتی امام علی(علیه السلام) به نقل از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) می فرماید: «صبر بر سه قسم است: صبر در هنگام مصيبت، صبر بر طاعت و صبر بر ترک گناه

تصویر کوچک(اجباری): 
حقیقت صبر

صفحه‌ها