نحوه حضور حضرت حجت در هستى
نحوه حضور حضرت حجت در هستى
بسم الله الرحمن الرحیم
السَّلامُ عَلَی مُحْیی الْمُؤمِنینَ وَ مُبیرِ الْكافِرینَ. السَّلامُ عَلَی الْمَهْدِی الْامَم ..
السَّلامُ عَلَی الْقائِمِ الْمُنْتَظَر وَ الْعَدْلِ الْمُشْتَهَر. السَّلامُ عَلَی بَقِیةِاللهِ فی بِلادِهِ
سلام بر آن امامى كه موجب احیاء مؤمنین و نابودى و بىثمرى كافران خواهد شد. سلام بر مهدى امّت، سلام بر قائم منتظر و عدل مورد نظر ... سلام بر بقیةالله در هرجایى كه آنجا شهر خدا خواهد بود.
تولّد قطب عالم امكان، انسان كامل،
بقیةاللهالاعظم
، حضرت حجّت (علیه اسلام) را به همه عزیزان تبریك عرض مىكنم.
درك نحوه حضور و ظهور مقام خاتم ولایت، بسیار ظریف و به اصطلاح موضوعى صراطگونه است. در وصف پل صراط گفتهاند: «ادَقُّ مِنَ الشَّعْر وَ احَدُّ مِنَ السَّیف»، یعنى؛ از مو باریكتر و از شمشیر تیزتر است و چنین صراطى است كه روندههایش را به بهشت مىرساند. بعضى از معارف اسلامى صراطگونه است، یعنى به قدرى دقیق است كه انسان براى دریافتش باید بیش از حد، اندیشههایش را جمع كند و جلو برود.
______________________________
(1)- «مفاتیحالجنان»، زیارت مخصوص امامزمان (عجل الله تعالی فرجه الشريف).
مبانى معرفتى مهدویت، ص: 48
در زمینه امامت و مسئله حضور و تأثیر و نقش حضرت مهدى (عجل الله تعالی فرجه الشريف)، بسیارى از مسلمین، مسائلشان حل نشده است. اگرچه در زمینه معاد وتوحید بیشتر توانستهاند مسائل خود را حل كنند، ولى در امامت كه به سرمایه فكرى و تحقیق بیشترى نیاز دارد، حلّ این موضوع كمتر به چشم مىخورد. اگر كسى در مورد امامت و مهدویت، در فكر و اندیشهاش سرمایهگذارى نكند، به شناخت صحیحى از اسلام دسترسى پیدا نمىكند. اینگونه نیست كه بتوان گفت آن اندازه كه مىتوانیم توحید را در حدّ خالقیت درك كنیم، امامت را هم باید درك كنیم. معارف غیبى همه در یك حد نیستند كه اندیشه ما بتواند بهراحتى و در حدّ مساوى به آنها نزدیك شود. گفت:
نظر را نغز كن تا نغز بینى
گذر از پوست كن تا مغز بینى
درك مغز عالم هستى كه ما اسمش را امامزمان (عجل الله تعالی فرجه الشريف) مىگذاریم، احتیاج به اندیشه عمیق و دقیق دارد. یكى از مصیبتهایى كه بر سر اندیشه اعتقاد به امام زمان و انسان كامل یعنى حضرت مهدى (عجل الله تعالی فرجه الشريف) آمده است، همین است كه با خرافه عجین شده است. بهطورى كه عدهّاى از سر زودباورى مسئله را پذیرفتند، در حالىكه آنچه اینها پذیرفتند، اصلًا امام نیست و عدّهاى هم از سر عدم تحقیق آنرا رد كردهاند. مشكلى كه در ارتباط با شناخت امامت و بهخصوص امام به معنى «حجّت خدا» داریم این است كه براى شناخت آن حضرت نیازمند به مبانى عمیق استدلالى و قلبى هستیم و باید آنها را در مكتب تشیع جستجو كرد. چون تشیع، برداشت
مبانى معرفتى مهدویت، ص: 49
راستین و برین از اسلام است بهطورى كه افق این مكتب، درك مقام امامت است.
در اثبات امامت مبانى علمى و استدلالى وجود دارد و نمىتوان در شناخت امام تقلید كرد، یعنى جزء اصول دین است و در اصول دین تقلید جایز نیست. یعنى در اصول یك مكتب باید اندیشه نمود، تا آن عقیده بهدست آمده براى ما كارساز باشد.
( 1)-« مفاتیحالجنان»، زیارت مخصوص امامزمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف).